非常感谢设计方Koji Tsutsui Architect & Associates将英文介绍和项目图片授权JoyLink竣麟发行。

Appreciation towards Koji Tsutsui Architect & Associatesfor providing the following description:

Zhi Jian Zhai Zhi Jian Da You Ke Wei - 之间宅,之间大有可为
Zhi Jian Zhai Zhi Jian Da You Ke Wei 1 - 之间宅,之间大有可为
The client chose the sloped site surrounded by Japanese larch trees and located in a mountainous region, an hour away from Tokyo on a bullet train, as their ideal location for their home where they can retreat from their busy work in the city. The house sits on an artificially leveled area of the site created thirty years ago and left unused. Since the client wanted a house seamlessly blend into the natural surrounding, topography and local culture, we designed this house as a collection of small mountain cottages.

It consists of five single pitched roof cottages that are clad in the local larch wood siding. Rather than using a complex construction technology, it is built in a traditional Japanese wood construction method so that local builders can skillfully craft each structural wood member. Each cottage varies in size to fit its function and set on site at 30 degree increments to best fit the topography and to face unique views. All cottage roofs have varying slopes and overhangs that touch the overhangs of adjacent cottages, creating gap spaces between these cottages, a simulacrum of alleys in a city.

The triangular “connecting” roofs span between these overhangs to capture these gap spaces as a single fluid public interior space, which serves as a living room or a circulation space and feels like being outside looking at mountains in the distance. Since these connecting roofs bend & fold to connect the cottages at multiple angles & heights, the in-between space result in a spatial & structural warpage.

The design intent of this house is not the final architectural form, but rather, establishing a set of design rules of cottage placements and connections, which allows the house to be freely arranged to satisfy any requirements and adoptable to any future changes or additions, prolonging its building life.

Zhi Jian Zhai Zhi Jian Da You Ke Wei 2 - 之间宅,之间大有可为
客户选择的场地在山地中的日本落叶松林里,从东京做高速列车过来只消一小时。客户将在这里享受与城市生活截然不同的环境。场地在30年前被人为的修整平,客户希望房子完全融入周围的环境,因此我们一次展开设计了这个小屋。

施工不复杂,建立在日本传统工艺上,工人可以熟练建造。有5个单坡屋顶,日本落叶松复合墙板。房屋的大小根据功能和场地坡度决定,每个都有独特景观。房顶的坡度也不一样。房间之间有着仿若街道的公共空间,尺度与城市小巷相近,这里可以作为客厅或者交通空间。屋顶连接和曲折的形式造就了内外不同的空间。

房子呈现的并不是最终的设计成果,而只是一个房间的安置和链接,可以适应自由安排,满足未来的修改或者补充,并遵循延长建筑使用年限的规则。

Zhi Jian Zhai Zhi Jian Da You Ke Wei 3 - 之间宅,之间大有可为
Zhi Jian Zhai Zhi Jian Da You Ke Wei 4 - 之间宅,之间大有可为
Zhi Jian Zhai Zhi Jian Da You Ke Wei 5 - 之间宅,之间大有可为
Zhi Jian Zhai Zhi Jian Da You Ke Wei 6 - 之间宅,之间大有可为
Zhi Jian Zhai Zhi Jian Da You Ke Wei 7 - 之间宅,之间大有可为
Zhi Jian Zhai Zhi Jian Da You Ke Wei 8 - 之间宅,之间大有可为
Zhi Jian Zhai Zhi Jian Da You Ke Wei 9 - 之间宅,之间大有可为
Zhi Jian Zhai Zhi Jian Da You Ke Wei 10 - 之间宅,之间大有可为
Zhi Jian Zhai Zhi Jian Da You Ke Wei 11 - 之间宅,之间大有可为
Place: Karuizawa, Nagano, Japan


发表评论

JoyLinkcnzz&51la for wordpress,cnzz for wordpress,51la for wordpress