非常感谢设计方Brigida Gonzalez将英文介绍和项目图片授权JoyLink发行。

just k  Bie Shu Wai Biao Se Cai Su Dan Ping He Que You Zhe Xing Mu De Leng Xian He - JUST K 别墅,外表色彩素淡平和,却有着醒目的棱线和形态
这个别墅外表色彩素淡平和,却有着醒目的棱线和形态。内部色系非常一致,将淡色木材的运用在整个空间中,这时木材的纹理及斑缔又跳了出来,让人的视线在空间之外有了着落。空间舒适,节点轻盈周到。

木材带来的温馨感非常强烈。别致但依旧体贴,是一个让人神往的空间。

just k  Bie Shu Wai Biao Se Cai Su Dan Ping He Que You Zhe Xing Mu De Leng Xian He 1 - JUST K 别墅,外表色彩素淡平和,却有着醒目的棱线和形态
Project: JustK – Living space for 2 adults and 4 children in Tübingen

Site and commission

This 365 square-metre site is located in Tübingen; on a south-facing slope with a view over the city and of Tübingen castle.The 1960s development plan stipulates a specific position for the house on the site as well as “insertion into the surroundings” according to §34 of the Federal Building Code.The client commissioned the design of a family home that would provide passively heated living space for two adults and four children. Use of energy efficient passive house technology, natural application of materials and prudent use of the resources at hand, make the building sustainable. The potential adaptation of the house to the family’s living situation was an important aspect thereof.

The question is, what is “good” living space? What defines it and what does one really need? These issues guided us in our approach to the layout of the house, which has been efficiently designed to optimally deliver maximum use of space, functionality and flexibility. We strove to create outstanding spatial quality using a minimum of materials. Imaginative overlapping of spatial areas and uses were designed to give the inhabitants a feeling of spaciousness, manifold atmospheres and various realms of possibility—despite minimised living area.

just k  Bie Shu Wai Biao Se Cai Su Dan Ping He Que You Zhe Xing Mu De Leng Xian He 2 - JUST K 别墅,外表色彩素淡平和,却有着醒目的棱线和形态
Envelope

The parameters of a limited-sized site, distance spacing regulations, and ample living space for six people,led the building to grow upwards in tower-like fashion. JustK relates to the surroundinggrey 1920s tuff buildings in a contemporary manner through its compact envelope and definedroof volume. The swing of its hipped roof and its multiply-kinked shape derive on the one hand from a desire to create maximum spatial volume with minimum distance spacing, which the 70° angle facilitates in adherence to state building regulations, and on the other hand from a request by the neighbours to keep the view of Tübingen Castle unimpeded—under which conditions they sold the site.

just k  Bie Shu Wai Biao Se Cai Su Dan Ping He Que You Zhe Xing Mu De Leng Xian He 3 - JUST K 别墅,外表色彩素淡平和,却有着醒目的棱线和形态
Roof Cladding

The top and roof level of the house has been clad in a “southwester hat” of roof sheeting to provide protection from wind and weather. Similar to exterior “seams”, the roof sheeting meets to form ridges at the edges, these have been welded together to stand out from the water surface. This interpretation of the ridge seal accentuates the envelope of this membrane-covered warm roof. A drainage edge on the eaves guides away the rainwater that falls on the roof cladding, just like the brim of a hat.

just k  Bie Shu Wai Biao Se Cai Su Dan Ping He Que You Zhe Xing Mu De Leng Xian He 4 - JUST K 别墅,外表色彩素淡平和,却有着醒目的棱线和形态


发表评论

JoyLinkcnzz&51la for wordpress,cnzz for wordpress,51la for wordpress