非常感谢设计方Jackson Clements Burrows将英文介绍和项目图片授权JoyLink 竣麟发行。

casa henley street - Casa Henley Street
Joinery / cabinets: Tony Cattanach

Landscape Design: Tim Nicholas

Tim Nicholas Landscape Architect

Photography: John Gollings

John Gollings Photography, Australia

casa henley street 1 - Casa Henley Street
Barwon Heads is in a period of significant change. Heritage overlays currently protect older

fishing shacks whilst the less significant built fabric remaining in the seaside town is progressively

being redeveloped and architecture is now significantly contributing to the evolution of this small

coastal township.

In this case a young family engaged JCB to design their new permanent residence which would

replace a dilapidated 1950’s two storey house that was beyond repair. A sculptural building form

emerged from the client’s brief which jokingly requested a planetarium as an inclusion. In

response we immediately engaged in the exploration of circular forms as a loose reference to the

traditional star gazer. The brief was challenged by the inherent constraints of the pure circle and

the design concepts eventually evolved to become a series of sprawling spaces nestled under a

primarily circular form.

The sculptural form of building was primarily conceived to immerse itself over time as a natural

extension of the surrounding Ti-tree dominated landscape. The semi transparent front fence

intentionally blurs the distinction between built form and landscape. The fence departs from the

traditional boundary condition by folding and thrusting itself back onto the site to become part of

the skin, wrapping the building in a protective layer and then returning to ground to re-engage

with the rear boundary.

The battened skin provides important solar protection to double glazed windows and provides

necessary privacy to private spaces in the upper form. Further ESD strategies include Solar Hot

water Systems, Solar Pool Heating, Rainwater harvesting (for toilet, garden and washing machine

use), high performance double glazing and under floor heating. Air-conditioning systems were not

required on the basis that the house achieved a 7.5 star energy rating.

casa henley street 2 - Casa Henley Street
Barwon Heads这个海边小镇正处于一个变革时期,一系列的措施大大的促进了这里的发展。

在这样的背景下,一个年轻的家庭要在之前1950年破旧楼房基础上修建自己的新家。新的设计如同天文馆似的雕塑。设计师以圆形为主题,最终设计出这一系列主要以圆形为空间的建筑。

希望这个设计沉浸在环境中,成为景观和自然的一部分。透明的竖向栅栏模糊了建筑与景观的界限,栅栏从用地边界折叠反向到达至建筑,成为建筑表皮的一部分,并保护着建筑,然后在延伸至地面,并形成后院边界。

木材外皮保护了双层节能玻璃,并为私人空间提供必要隐私。其它策略还有电子设备调控的太阳能热水系统,太阳能游泳池加热系统,雨水收集(用于厕所,园林,洗衣),高性能双层玻璃和地热地板。空调系统不包含在此基础上,建筑能得到7.5星的评级。

casa henley street 3 - Casa Henley Street
casa henley street 4 - Casa Henley Street
casa henley street 5 - Casa Henley Street
casa henley street 6 - Casa Henley Street
casa henley street 7 - Casa Henley Street
casa henley street 8 - Casa Henley Street
casa henley street 9 - Casa Henley Street
casa henley street 10 - Casa Henley Street


发表评论

JoyLinkcnzz&51la for wordpress,cnzz for wordpress,51la for wordpress